Grönlanti

Varaa risteily

Grönlanti on alueellisesti yli 2,1 miljoonan neliökilometrin suuruinen ja 80 prosenttia siitä on jään peitossa. Kalaallit Nunnaat (Ihmisten Maa) on grönlantilaisten (inuiittien) antama nimi maailman suurimmalle saarelle, Grönlannille. Grönlanti on myös vastakohtaisuuksien maa, valtavien jäätiköiden lisäksi siellä on vehreitä vuoria, kauniita vuonomaisemia ja värikäs kansa kiehtovine kulttuureineen. Inuitit ovat tottuneet äärimmäisiin olosuhteisiin ja luontoon. Elämä hylkeenpyytäjinä tai metsästäjinä pienissä eristyneissä yhteisöissä näkyy heidän kielessään, musiikissaan, kansanperinteessään, vaatteissaan, ruokakulttuurissaan ja asunnoissaan.

Kohteet Grönlannissa

Nuuk (tansk. Godthåb, Nuukin murretta Nook/Нooк) on Grönlannin pääkaupunki, sekä sen suurin kaupunki. Kaupunki sijaitsee Grönlannin länsirannikolla Godthåbsfjordenin lahden suulla, noin 240 kilometriä napapiiriltä etelään.

Nuuk on saaren vanhin kaupunki, jonka perusti norjalainen lähetyssaarnaaja Hans Egede vuonna 1728. Nykyään kaupungissa yhdistyvät vanhat ja uudet perinteet Kolonihavenin viehättävistä vanhoista taloista aina Grönlannin itsehallinnon nykyaikaisiin rakennuksiin. Nuukissa kannattaa vierailla Grönlannin kansallismuseossa, jossa voi nähdä kuuluisat Qilakitsoqin muumiot.

Sisimiut (tansk. Holsteinsborg) on kaupunki Grönlannin länsirannikolla. Kaupungissa on Grönlannin pohjoisin jäävapaa satama.

Sisimiut on Grönlannin toiseksi suurin kaupunki ja se sijaitsee noin 75 kilometriä napapiirin pohjoispuolella. Täällä on kalastustroolareita, telakka ja kalanjalostuslaitos. Suosittelemme vierailua laiturin lähellä sijaitsevaan taidetyöpajaan. Siellä voit ostaa paikallisia matkamuistoja ja nähdä käsityöläisten tekevän perinteisiä koruja.

Ilulissat (tansk. Jakobshavn) on Grönlannin kolmanneksi suurin taajama ja se on Grönlannin suosituin turistikohde läheisen jäävuonon takia.

Ilulissat sijaitsee Grönlannin länsirannan puolivälissä, 200 km napapiirin pohjoispuolella. Ilulissat tarkoittaa inuittien kielellä jäävuorta, ja kaupunki on nimensä mukainen. Pohjoisen pallonpuoliskon eniten jäämassaa tuottavasta Sermeq Kujalleq -jäätiköstä irtoaa valtavia jäävuoria Ilulissatin jäävuonoon.

Jäävuono laskee länteen 40 kilometrin matkan Grönlannin jäätiköltä Disko-lahteen Ilulissatin kaupungin viereen. Sen itäpäässä on Jakobshavnin jäätikkö, joka on pohjoisen pallonpuoliskon eniten jäämassaa tuottava jäätikkö. Se etenee 20–35 metriä vuorokaudessa, ja siitä poikii vuosittain noin 20 miljardia tonnia jäävuoria jotka jatkavat matkaansa pitkin Ilulissatin vuonoa ja edelleen Atlantin valtamerelle.

Ilulissat on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista. Olosuhteiden salliessa tutkimustiimimme vie opastetulle vaellukselle vuonoon.

Qaqortoq (tansk. Julianehåb) on Etelä-Grönlannin alueen keskus, jonka norjalainen kauppamies Anders Olsen perusti vuonna 1775. Nykyään siellä on 3400 asukasta. Nimi Qaqortoq on läntistä grönlannin kieltä ja tarkoittaa valkoista. Suunnitelmissa on myös nousta maihin Hvalseyssä. Viikinkikaudelta parhaiten säilyneet rauniot ovat Hvalseyssä. Eräs niistä on Austurbygd, joka hylättiin vuonna 1408, tuona ajankohtana vallinneen Pienen jääkauden vuoksi.

Varaa Grönlannin risteilyt

Varaa risteilyt varustamoittain

Galleria